تغییرات فرهنگی جامعه و سبک جدید ارتباطات اجتماعی باعث شده برخی از بیماری ها سیر صعودی داشته باشند. یکی از این بیماری ها، بیماری های ویروسی جنسی هستند.
از بین این ویروس ها HPV یا ویروس پاپیلومای انسانی یکی از رایجترین ویروسهای انتقالیافته از طریق جنسی است که میتواند باعث بروز بیماریهای مختلفی در انسان شود. این ویروس بیش از ۱۰۰ نوع مختلف دارد که برخی از آنها ممکن است باعث ایجاد زگیلهای تناسلی و برخی دیگر باعث سرطانهای مختلف از جمله سرطان دهانه رحم، مقعد، آلت تناسلی، گلو و دهان شوند.
یکی از تفاوت های HPV با بسیاری از ویروس های دیگر این است که گاهی این ویروس کاملا خاموش و بی صدا پیش رفته و در نهایت عامل بیماری های بسیار خطرناک مانند سرطان دهانه رحم میشود.
به همین علت در مورد ویروس HPV بایستی دو گزینه مهم مد نظر قرار گیرد :
- پایش و تشخیص بیماری
- پیشگیری از بیماری
پایش و تشخیص بیماری:
تشخیص و پایش HPV توسط تست مولکولی انجام میشود. این تست شامل نمونه برداری از سلول های ناحیه دهانه رحم و انجام تست مولکولی است. این تست را میتوان به صورت همزمان با تست پاپ اسمیر نیز انجام داد که هردو تست، از تست های غربالگری سرطان های رحم است.
یکی از بهترین آزمایشگاه های تست HPV در کرج آزمایشگاه چکاپ است که به صورت روزانه و سریع این تست را انجام میدهد. آزمایشگاه چکاپ اسپانسر این مقاله است.
با انجام تست HPV میتوانید از وجود یا عدم وجود آلودگی به ویروس پاپیلومای انسانی آگاه شوید و نوع سابتایپ ویروسی که به آن آلوده شدهاید را مشخص کنید. نکته قابل توجه این است که بیش از 100 نوع مختلف از ویروس HPV وجود دارد که تنها برخی از آنها میتوانند باعث مشکلات جدیتری مانند سرطان دهانه رحم شوند.
زمان انجام تست HPV
سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیههایی برای تست HPV و پایش آن ارائه کرده است که به منظور پیشگیری از سرطان دهانه رحم طراحی شدهاند. این توصیهها به شرح زیر است:
سن شروع و فواصل زمانی برای تست HPV:
- سن انجام تست HPV:
- سن ۳۰ سالگی: سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که زنان از سن ۳۰ سالگی به بعد شروع به انجام تست HPV کنند. این توصیه به این دلیل است که عفونتهای HPV در سنین پایینتر معمولاً خودبهخود برطرف میشوند و کمتر به سرطان منجر میشوند.
- فواصل زمانی بین تستها:
- هر ۵ سال یکبار: زنان باید هر ۵ سال یکبار تست HPV انجام دهند، مشروط بر اینکه نتایج تست اولیه منفی باشد. این فاصله زمانی به دلیل کندی رشد سرطان دهانه رحم مناسب است و از تستهای غیرضروری جلوگیری میکند.
- در صورتی که نتایج تست HPV مثبت باشد، ممکن است نیاز به بررسیهای بیشتر و فواصل زمانی کوتاهتر برای تستها باشد.
تست های تکمیلی برای غربالگری سرطان دهانه رحم
- تست مشترک پاپ اسمیر و HPV:
- برخی از کشورها و سازمانها توصیه میکنند که تست پاپ اسمیر و HPV به طور مشترک انجام شود. این تست مشترک میتواند به تشخیص بهتر و دقیقتر تغییرات پیشسرطانی و عفونت HPV کمک کند.
- تست پاپ اسمیر به تنهایی:
- در صورتی که تست HPV در دسترس نباشد، تست پاپ اسمیر هر ۳ سال یکبار برای زنان بین سنین ۲۱ تا ۶۵ سال توصیه میشود.
تست HPV را تا چه سنی ادامه دهیم ؟
- سن ۶۵ سالگی: زنان میتوانند بعد از سن ۶۵ سالگی تستهای پایش سرطان دهانه رحم را متوقف کنند، مشروط بر اینکه در طول ۱۰ سال گذشته نتایج تستهای آنها منفی بوده و هیچ تغییری پیشسرطانی جدی نداشتهاند.
واکسیناسیون HPV:
- WHO همچنین توصیه میکند که دختران در سنین ۹ تا ۱۴ سالگی واکسینه شوند تا از ابتلا به انواع پرخطر HPV جلوگیری شود. این واکسیناسیون میتواند به طور قابل توجهی خطر سرطان دهانه رحم را کاهش دهد.